Tips om benenvermoeidheid te verminderen :

 

Heb je ooit die afschuwelijke kramp in je hamstrings en kuiten gehad terwijl je in bed ligt? Het is een pijnsoort die maar blijft aanhouden en er lijkt geen einde aan te komen. Je probeert tevergeefs anders te gaan liggen of zitten en je spieren te masseren en hoopt dat de pijn dan zal verdwijnen. Klinkt dit bekend?

Er zijn helaas mensen die iedere dag te maken hebben met dit soort krampen of spasmen. Deze mensen hebben constant de neiging om hun benen te bewegen of te wiebelen zodra ze iets van een teken van kramp voelen. Zodra er een vreemd gevoel ontstaat moeten ze wiebelen met hun benen. Klinken deze symptomen bekend in de oren? Dan kan het zijn dat u lijdt aan een neurlogische aandoening rusteloze benen syndroom (RBS).

RBS gebeurt meestal s’nachts wanneer je in je bed ligt, echter in de ernstige gevallen kan het ook overdag gebeuren. Je ervaart een gevoel van pijn, tintelingen of jeuk onder de huis van je onderbenen en soms zelfs in je dijen, voeten, handen en armen.

Heb je het gevoel dat je last hebt van RBS dan zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan of de pijn enigszins te verminderen. Lees op hieronder verder om erachter te komen wat de 11 tips zijn om jezelf te ontzien van deze afschuwelijke pijn.

1. Verminder je stress
Stress is niet goed voor je gezondheid. Een te hoog stress gehalte kan leiden tot hoofdpijn, schouderpijn, benauwdheid, pijn in de nek en ook rusteloze benen.

Heb je een stressvolle levensstijl probeer dit dan te veranderen. Het volgens van yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je lichaam te ontspannen. Probeer niet te lang door te werken of laat s’avonds te werken op de computer in bed maar bereid je als je in bed ligt voor op een goede nachtrust door ontspanningsoefeningen te doen.

2. Drink voldoende water
RBS kan worden veroorzaakt door uitdroging, dus te weinig water inname. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voldoende water of bruisend water te drinken.

Wissel dit af met caffeine vrije thee. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam de hele dag gehydrateerd wordt en zal het risico verlagen van de rusteloze benen syndroom. Probeer s’nachts ook de inname van alcohol en cafeinne te beperken.

3. Verminder je caffeine inname
Zoals eerder aangegeven kan door uitdroging de klachten van RBS verergeren. Het gebruik van Caffeine dus onder andere koffie, thee, energie dranken en frisdranken en zelfs sommige voedingssupplementen zal je moeten beperken.

Probeer de etiketten zorgvuldig te lezen en de producten met caffeine te vermijden of te verminderen. Je kan ook heel goed dezelfde producten vinden zonder caffeine. Vooral s’avonds kan de inname van caffeine erg zijn voor het RBS syndroom.

4. Bewegen
Simpele en makkelijke lichaamsbewegingen kunnen helpen om de rusteloze benen te verlichten. Probeer niet te zwaar te trainen omdat overmatige lichaamsbeweging en veel transpireren spiercontracties verzorgen. Hierdoor verergeren de symptomen alleen maar.

Het beste is om s’ochtends je dag te beginnen met een kleine training en s’avonds na het warm eten een paar kleine oefeningen te doen. Probeer intensieve trainingen te vermijden vlak voor het slapen gaan.

5. Rekken en strekken
Stijve spieren zijn ook een vorm van kramp en rusteloze benen. Je kan het verhelpen met een weefselmassage of je kan iedere ochtend een lichte stretch routine doen. Het volgen van yoga 1 keer per week zal ook helpen.

Eenvoudige stretchoefeningen zijn simpelweg je voeten tegen de muur plaatsen en naar beneden bukken. Hierdoor rek je je spieren. Er zijn meer eenvoudige oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen.

6. Gebruik magnesium Lotion
Magnesium kan door de huid worden geabsorbeerd en door de calium ionen erin kan het de spierkramp en onrust van je spieren verdringen. De beste manier om magnesium in je bloed te verhogen is om een magnesium lotion te gebruiken.

Door het gebruik van de magnesium lotion op uw huid zult u de symptomen van RBS tegen gaan.

7. Gebruik van koud/warm therapie
Door het gebruik van warm/koud therapie verhoog je de bloedtoevoer naar je benen. Hierdoor verlaag je weer de symptomen dan de RBS syndroom.

Probeer 2 tot 3 uur voor het naar bed gaan een douche te nemen van 5 minuten waarin je 20 seconden koud water over je benen laat stromen en dan weer 20 seconden warm water. Dit blijf je afwisselen gedurende 5 minuten. Sluit dan af met warm water dit helpt uw zenuwstelsel te ontspannen.

8. Alternatieve geneeswijze
Er zijn remedies zoals acupunctuur die de symptomen van RBS verlichten. Andere methodes van alternatieve geneeswijze kunnen ook de pijn verminderen in de heupen en benen denk dan aan bindweefsel massages.

Heb je weinig tijd om een massage of acupunctuur te krijgen of vind je het teveel geld, probeer dan eens een acupunctuur mat of een schuimroller aan te schaffen. Dit is een eenmalige uitgave en helpt heel goed je spieren te ontspannen.

9. Verhoog je Elektrolyten inname
De kramp van spieren kan worden veroorzaakt door een tekort aan belangrijke mineralen in het lichaam. Bijvoorbeeld: ijzer, calcium, natrium, magnesium, kalium of andere minerealen die cruciaal zijn voor de prestaties en ontspanning van je spieren.

Je hoeft niet perse iedere dag een drankje vol elektrolyten te drinken, probeer de elektrolyten te halen uit natuurlijk bronnen en mineralen zoals water met Himalaya zeezout, biologische groenten en fruit, rood vlees en spinazie.

10. Draag compressie kleding
Er zijn verschillende soorten compressie kleding te verkrijgen. Korte sokken en sokken met kuit lengte deze helpen de RBS syndroom tegen te gaan. De doorbloeding van uw onderste ledematen wordt meer gestimuleerd hierdoor.

Trek de sokken een paar uur voor het slapen gaan aan en s’ochtends als je wakker wordt ook een paar uur. Je zult zien dat je minder last hebt van kramp in je benen en ze zullen minder zwaar aanvoelen.

11. Zet een stukje zeep onder je lakens
We hebben al eens eerder aangegeven dat een van de redenen waarom RBS kan optreden een tekort aan magnesium kan zijn. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar ongeveer 42% van de mensen die last hebben van krampen in de benen of last hebben van het rusteloze benen syndroom gebruiken een stuk zeep om hun pijn te stoppen.

Artsen zijn niet echt zeker waarom het werkt, maar sommige geloven dat de magnesium in de zeep het probleem stopt.

Heb je een aantal van deze tips kunnen gebruiken? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden zodat zij er ook baat bij hebben.